Mit ne öntsünk a WC-be, ha nem szeretnénk dugulást?

Írta

A WC alighanem a legkellemetlenebb hely, ahol dugulás jelentkezhet. Valljuk be, egy konyha lefolyót könnyen tudunk helyettesíteni néhány órára; megmossuk a krumplit egy műanyag edényben, a mosogatás pedig tud várni néhány órát. A mosdó is nélkülözhető néhány óráig; a mosdást, fogmosást és borotválkozást elintézzük a kád felett. De ha a WC dugult el, akkor bizony nem árt, ha minél hamarabb érkezik a segítség.

A WC dugulások megelőzésének legfőbb aranyszabálya, hogy ne dobjunk bele semmi olyat, ami nem odavaló – hívja fel a figyelmünket a dugulaselharitas.ma szakembere. A leggyakrabban nedves törlőkendők, pelenkák, tisztasági betétek vagy műanyag zacskók jelentik a problémaforrását. Ha figyelmet szentelünk arra, hogy ezeket és az ezekhez hasonló tárgyakat távol tartsuk a WC csészétől, akkor a legritkább esetben jelentkezik probléma.

 

Azonban tudatában kell lenni annak is, hogy a hosszú évek során mindennemű szennyeződés és lerakódás keletkezik a szennyvízelvezető csövek falán. Ezek bizonyos mennyiség esetén már gondot jelenthetnek és a WC-k esetében is duguláshoz vezethetnek. Mint sokszor sokan elmondták, a duguláselhárításban is érvényes a szabály, miszerint a problémákat szerencsésebb megelőzni, mint orvosolni. De lássuk, mit tehetünk ennek érdekében…

 

Mindenekelőtt a felhalmozódott vízkő eltávolításáról kell gondoskodnunk. A vízkő több probléma forrása lehet; elsősorban nagyon rosszul fest és az igénytelenség látszatát kelti, másodsorban pedig a papír felakadását is elősegíti, ami akár duguláshoz is vezethet. A vízkő eltávolításának alapvetően csak vegyi eszközei vannak; a boltokban kaphatók különböző készítmények, amelyek kifejezetten ilyen jellegű felhasználásra készültek, de használhatunk úgynevezett háztartási sósavat is. A háztartási sósav általában 20 százalékos koncentrációban kapható, ez a mennyiség is veszélyesen maró hatásúvá teszi! Használata közben minden esetben használjunk kesztyűt és lehetőleg védőszemüveget is! Sőt, tudnunk kell, hogy egyes szennyeződésekben található anyagokkal reakcióba lép, így gázok keletkeznek, amelyeknek a belégzésétől mindenképpen óvakodnunk kell! A sósav használata tehát kellő figyelmet igényel, de rendkívül hatékonynak minősül a vízkő eltávolításában. Nincs más dolgunk, mint a WC csészében lévő vizet kimerni vagy kiitatni, majd a csésze hajlatát feltölteni háztartási sósavval. Reggelre gyönyörű, újszerű és vízkőmentes WC csészénk lesz. Ha gyermek is él velünk, ne hagyjuk őrizetlenül a kitöltött sósavat!

 

Talán meglepő, de nagyon sok esetben épp a WC frissítésére és fertőtlenítésére használt apró kis dobozka vagy tartály okozza a legtöbb problémát. A színes kis golyókat vagy gélt tartalmazó tartály nagyon sok esetben észrevétlenül eltűnik. Nem nehéz kitalálni, merre vezet az útja… Szerencsés esetben egyszerűen távozik a hajatokon túlra, de sajnos nincs minden esetben ilyen szerencsénk. Egy roppant kellemetlen dologról van szó, hiszen legtöbbször a WC csésze hátsó hajlatában landol és egyáltalán nem várható, hogy elmozdul onnan. Sőt, egyes esetekben úgy befészkeli magát, hogy a hagyományos spirálok is hasztalanok maradnak. Ilyenkor sok esetben az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha a WC csészét kiemeljük a helyéről, majd a kitisztítása után visszaépítjük a helyére. Némi szerelő munka és egy kis szilikon a mai csészék esetében általában elegendők is. De miért ne lennénk előrelátók inkább? Válasszunk olyan légfrissítőt és WC illatosítót, ami biztosan illeszkedik a WC csésze peremére, így megelőzhetjük a kellemetlenségeket, amit egy szerencsétlen eset okozhat.

a