Erre számítson ha adósságrendező hitelen gondolkozik

Írta

Erre számítson ha adósságrendező hitelen gondolkozik

Az adósságrendező hitel célja, hogy az egy háztartásban felmerülő többféle hitelt egy hitellé alakítsa. Ez leginkább akkor következik be, amikor már túl sokféle hitel és kölcsön van felvéve egy háztartásban és azok fizetése meghaladja a háztartás teherviselő képességét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy rövidebb futamidejű de magas törlesztésű kölcsönt egy alacsonyabb törlesztésű ingatlanfedezetű kölcsön vált ki.

A banknak fontos szempont, hogy átlátható képet kapjon a a meglévő hitelekről, hiszen a meglévő hitelek összevonását fogja majd az adott bank elvégezni. A legtöbb esetben ehhez a folyamathoz rengeteg dokumentációt kérnek be, tehát érdemes előre elkészíteni a több hónapra visszamenő bankszámla kivonatokat – nem ritkán több, mint 12 hónapra visszamenőleg kérnek be igazolásokat. Az adott bankok a saját előírásaiknak megfelelően kérhet még be papírokat, hogy igazolni lássák a problémamentes törlesztéseket. Természetesen ez nem minden banknál van így, de általánosságban mondva ez az adósságrendező hitelkérelem jogosságának felbecsülése.

Az adósságrendező bank az adósságrendező hitel esetén kérhet egy bizonyos plusz összeget az összes kifizetendő hitel tőkéjén, amelyet puffernak hívnak. Ennek a jóváhagyásával és folyósításával fedezi a szerződött összeg és az utalás pillanatában aktuális árfolyam különbözeti adóinak a többletét – amennyiben devizahitelről van szó. A puffer a kifizetendő hitelek végtörlesztésének díja is és azokat az egyszeri díjakat is magába foglalja, amelyek az új hitel felvételével járnak. Ez tulajdonképpen segíti az ügyfelet, hiszen az ügyfélnek nem kell a hitelfelvétel során több százezer forintot fizetnie a cserére, hiszen a bank több helyütt tudja ezt beépíteni, tehát tőkésíti az összeget.

Általában azok a bankok rendelkeznek az adósságrendező hitel lehetőségével, akik aktívak a piacon, de nem rendelkeznek elég ügyféllel ahhoz, hogy hitelezni tudjanak – mondja a Hitelmindekinek munkatársa. Azoknak a bankoknak, amelyek foglalkoznak adósságrendező hitellel, szükséges, hogy olyan ügyfeleik legyenek, akik problémamentesek. A problémamentes, időben fizető ügyfél az adósságrendező hitel alapfeltétele.

Nem minden bank úgy kínálja ezt a lehetőséget, mint az adósságrendező hitel, és némely bankoknál ez a  hiteltípus teljesen más néven szerepel, tehát nem az adósságrendező hitel ajánlat néven fogja megtalálni. Vagy az is megeshet, hogy nem pontosan ezekkel a feltételeket, de hasonlókat kínál az adott felkeresett bank. Ilyen lehet például a szabadfelhasználású-hitelként ismert.  A bankok célja, hogy mind több megbízható ügyfelet szerezzenek, hiszen ez nekik is bevételt jelent. Érdemes ezeknek a lehetőségeknek kellőképpen utánajárni, hiszen mindig van lehetőség, hogy az adósságot visszafizessük.

Némely esetben ezeknek a hiteleknek még pozitívumai is vannak, például az ügyfél igényelhet több összeget is, amely különbözettel szabadon rendelkezhet. Erre akkor van lehetőség, ha azt a régi hitel kiváltása mellett a jövedelem és a fedezet engedi.

Azt kell mondjuk, hogy az adósságrendező hitel sajnos a legbonyolultabb hiteltípusok egyike, hiszen sok olyan pontja van, ami miatt meghiúsulhat a hitelkérelem. Érdemes nagy tapasztalattal rendelkező hiteltanácsadó véleményét kikérni, hiszen a rengeteg dokumentáció, a különféle hitelek különféle feltételei, a más-más bankoknál kötött szerződések rengeteg buktatóval járhatnak a laikus ügyfél számára. A megfelelő utánajárás és felkészültség nélkül ne kérjen adósságrendező hitelt, ugyanakkor ha a megfelelő szakember segítségével vág bele a folyamatba, akkor biztos lehet a sikerben, hiszen az adósságrendező hitel megbízható hitelrendezésnek tűnik.

Forrás: http://www.hitelmindenkinek.hu/adossagrendezo-hitel/az-adossagrendezo-hitel-feltetelei/

 

 

 

a